Studenten kunnen rekenen op de voordelen van een speciale financiering

Inleiding – Geld lenen studenten

Studenten hebben eigenlijk best een mooi leventje. Helaas is het wel zo dat student zijn veel geld kost en niet alle ouders zijn bereid om daar helemaal alleen voor op te draaien. Steeds vaker wordt er dan ook door studenten een beroep gedaan op de voordelen en de mogelijkheden van een zogenaamde studentenlening. Geld lenen voor studenten wordt veelal aanzien als iets complex, maar toch hoeft dat niet noodzakelijk zo te zijn. Hoewel studenten natuurlijk slechts een beperkt bedrag kunnen lenen kunnen ze wel steeds rekenen op een lage intrest. In dit artikel vertellen we u graag meer over geld lenen voor studenten.

Hoeveel kan ik als student lenen?

De studentenlening kan op verschillende manieren worden afgesloten. Ook verschillende instellingen bieden studenten de mogelijkheid om een dergelijke financiering af te sluiten. In eerste instantie zijn er bijvoorbeeld de gewone banken. Bij hun is het afsluiten van een studentenlening veelal eenvoudiger en uitgebreider mogelijk dan bij bijvoorbeeld een hogeschool of universiteit. Hoeveel u als student kunt lenen is ook afhankelijk van het type studentenlening. Een gewone studentenlening op afbetaling mag veelal slechts worden afgesloten tot een bedrag van maximum 25.000 euro. Een zogenaamde doorlopende studentenlening is op zich onbeperkt. Daarbij wordt het bedrag dat u als student kunt lenen bepaald aan de hand van de financiële waarborgen die u heeft verstrekt.

Waar rekening mee houden bij het afsluiten van een studentenlening?

Eerder in dit artikel werd reeds gesproken over zogenaamde financiële waarborgen. Het spreekt voor zich dat ook de studentenlening eigenlijk een gewone financiering is waar bepaalde waarborgen voor gegeven moeten worden. Die waarborgen kunnen in 99 procent van de gevallen niet door de student zelf worden verstrekt waardoor er een beroep moet worden gedaan op diens ouders. De ouders tekenen in de meeste gevallen een zogenaamde borgstelling waardoor zij aansprakelijk worden voor de schulden die hun zoon of dochter maakt. Bij een studentenlening die wordt afgesloten door een hogeschool of universiteit is die borgstelling niet altijd vereist. In dergelijke gevallen wordt het bedrag dat men kan lenen dan ook veelal aanzienlijk beperkt.