Een hypotheek is één van de zwaarste kredieten op de markt, berekenen hoeveel u kunt lenen voor een hypotheek is dus nooit geen overbodige luxe!

Inleiding – hoeveel kan ik lenen hypotheek?

Eigenlijk zou iedere kredietnemer elk krediet dat hij van plan is om af te sluiten moeten berekenen. Veel mensen zien dit echter over het hoofd wanneer het om een klein krediet gaat, maar wat met een hypotheek? Een hypotheek wordt zelden of nooit afgesloten voor bedragen die kleiner zijn dan honderd- tot tweehonderdduizend euro. De hoogte van het bedrag zorgt er voor dat de maandelijkse kosten al snel torenhoog oplopen waardoor het vooral bij een hypotheek absoluut noodzakelijk is om te berekenen hoeveel u precies kunt lenen.

Hoe berekenen hoeveel ik kan lenen voor een hypotheek?

Om te berekenen hoeveel u kunt lenen voor een hypotheek dient u vooral stil te blijven staan bij de hoogte van uw inkomen. Vroeger bood de bank kredietnemers de mogelijkheid om nagenoeg hun volledige loon te gebruiken ter afbetaling van een hypotheek. De tijd is echter veranderd waardoor banken tegenwoordig eisen dat u bijvoorbeeld ruim 1000 euro van uw maandelijks inkomen overhoudt. Dit wil zeggen dat u slechts het bedrag boven de 1000 euro kunt investeren in de aankoop van een huis of ander onroerend goed. Wanneer u hiermee rekening houdt kunt u in ieder geval globaal zelf uw toekomstige hypotheek eenvoudig berekenen.

Wat wanneer mijn financiële situatie er anders komt uit te zien?

Het leven zit vol verrassingen. Wie weet komt u wel voor een scheiding te staan of raakt u, uw werk kwijt. Verschillende gebeurtenissen in het dagelijkse leven kunnen een grote impact hebben op uw financiële situatie. In uitzonderlijke gevallen is het interessant om opnieuw te berekenen hoeveel u zou kunnen lenen met uw huidig inkomen en aan de hand van eventuele extra financiële waarborgen. Wanneer u aan de hand van deze cijfers de bank kunt overtuigen om uw hypotheek aan te passen is de kans groot dat men dit doet. Let wel, het is niet uitgesloten dat hier kosten voor in rekening worden gebracht.