Breng uzelf niet in de problemen en achterhaal hoeveel u kunt lenen om een huis te kopen!

Inleiding – hoeveel kan ik lenen voor een huis te kopen?

Een huis kopen is een grote en belangrijke stap in een mensenleven. De kans is groot dat u reeds lange tijd geld heeft gespaard, maar dat u toch nog steeds bij de bank dient aan te kloppen om een hypothecaire lening af te sluiten. De bank zal u vervolgens informeren over de mogelijkheden die u heeft alsook het bedrag dat u kunt lenen. Hoewel dit op zich natuurlijk allemaal prima is kan het nooit kwaad om dit zelf ook even uit te zoeken. Op deze manier spaart u niet alleen tijd uit, u maakt ook een veel betere indruk bij de bank.

Hoe wordt het bedrag dat u kunt lenen voor een huis berekend?

Het bedrag dat u kunt lenen voor de aankoop van een huis wordt eigenlijk vrij eenvoudig berekend. In principe zijn er slechts twee factoren die een belangrijke rol spelen, uw inkomen en andere financiële waarborgen die u aan de bank kunt verstrekken. Wat uw inkomen betreft dient u vooral rekening te houden met het feit of er één of twee inkomens aangewend kunnen worden. Wat de andere financiële waarborgen betreft kunt u denken aan spaargeld, maar ook lopende beleggingen en zelfs levensverzekeringen! Al deze verschillende zaken kunnen een directe invloed uitoefenen op het bedrag dat u kunt lenen voor de aankoop van uw huis.

Een stabiel inkomen is belangrijk!

Tijdens het berekenen van het bedrag dat u kunt lenen voor de aankoop van een huis wordt in het bijzonder rekening gehouden met uw inkomen. Eigenlijk steunt uw volledige hypothecaire afbetaling op uw inkomen. Mocht uw inkomen op een zeker ogenblik verminderen of zelfs wegvallen is het dan ook belangrijk om na te gaan of u nog wel kunt voldoen aan uw verplichtingen tegenover de bank. Ook op dit vlak is het berekenen van het bedrag dat u kunt lenen voor de aankoop van een huis dus zeer belangrijk. Houd dit ook goed bij zodat u meteen kunt reageren mocht uw inkomen op een zeker ogenblik toch te laag worden.