Bereken het maximale bedrag van uw lening om verrassingen te voorkomen.

Inleiding – hoeveel kan ik maximaal lenen?

Er valt over een krediet eigenlijk heel wat te zeggen. Wanneer u mensen aanspreekt over een bepaalde lening zult u ook merken dat deze stuk voor stuk waarschijnlijk een andere mening over geld lenen zullen hebben. De één zal bijvoorbeeld zeggen dat het een interessante manier is om verder te komen in het leven terwijl de ander een lening gevaarlijk zal vinden. Feit is dat ze allebei het tegenovergestelde zeggen, maar toch alle twee ook een beetje gelijk hebben. Geld lenen kan interessant zijn voor de toekomst, maar kan ook heel erg gevaarlijk zijn…

Leen nooit meer dan u maximaal kunt lenen

Het probleem met leningen is eigenlijk eenvoudig. De mogelijkheid om een lening af te sluiten werd immers in het leven geroepen om mensen te helpen met het financieren van een bepaalde grote aankoop. Wanneer u zich hier aan houdt en nooit meer gaat lenen dan u maximaal kunt lenen is er geen vuiltje aan de lucht. Wanneer u echter naar hartenlust kredieten gaat afsluiten wordt het een compleet ander verhaal. De kans is in een dergelijk geval immers erg groot dat u binnen de kortste keren te maken krijgt met een aanzienlijke betalingsachterstand. Het spreekt voor zich dat dit uw leven er meteen compleet anders uit kan laten zien.

Hoe weet ik wat ik maximaal kan lenen?

Het is tegenwoordig sowieso erg moeilijk geworden om meer te lenen dan u eigenlijk kunt. Banken hebben de geldkraan deels dichtgedraaid en verstrekken alleen nog een lening wanneer ze er honderd procent zeker van zijn dat u de toegekende lening ook daadwerkelijk kunt terugbetalen. Wanneer u toch zelf wilt achterhalen hoeveel u maximaal kunt lenen dient u hiervoor vooral een beroep te doen op uw inkomen. Trek alle vaste kosten van uw inkomen af en kijk welk bedrag er nog overblijft. In principe is dat het bedrag dat u maandelijks kunt gebruiken om een lening mee af te betalen. Uw uiteindelijke kredietverstrekker of bank, waar u een lening wilt gaan afsluiten, kan u exact vertellen hoeveel u maximaal kan lenen.