Een lening oversluiten is slechts in bepaalde gevallen echt interessant

Inleiding – Lening oversluiten

Er wordt automatisch vanuit gegaan dat een lening oversluiten een interessante manier is om maandelijks kosten op uw financiering te besparen. Hoewel dat op zich de bedoeling is van het oversluiten van een lening hoeft dat niet automatisch het geval te zijn. Een lening oversluiten brengt immers ook kosten met zich mee. Het is dan ook vooral noodzakelijk om de kosten voor het oversluiten af te wegen tegen de kosten die u maandelijks uitspaart. Pas wanneer het verschil groot genoeg is, is het interessant om een lening te oversluiten. Let wel, voor iemand met weinig of geen kennis van de financiële wereld is dit veelal eenvoudiger gezegd dan gedaan.

Uw te lenen bedrag vergroten door een lening te oversluiten

Wie er voor kiest om geld te lenen zal in eerste instantie natuurlijk willen weten hoeveel men kan lenen. Hoeveel u kunt lenen is afhankelijk van diverse factoren. Het is echter niet omdat u bij het afsluiten van een bepaalde financiering bijvoorbeeld slechts 10.000 euro kunt lenen dat, dat automatisch zo blijft. Wanneer u op een zeker ogenblik, nadat er reeds heel wat van de lening is afbetaald deze wenst te oversluiten bestaat de kans dat u zult kunnen bijlenen. Het spreekt wel voor zich dat u hiervoor aan de bank opnieuw noodzakelijke voorwaarden dient voor te kunnen leggen. Kunt u dit niet, dan is de kans dat u de lening kunt oversluiten voor een hoger bedrag erg klein.

Let op voor hoge kosten

Zoals in de inleiding van dit artikel reeds aangehaald moet u bij het oversluiten van een lening rekening houden met allerhande kosten. Deze kosten kunnen hoog oplopen, dus is het vooral noodzakelijk om te vergelijken hoe groot de winst is wanneer u de uitgespaarde maandelijkse kosten gaat vergelijken met de kosten die u moet betalen voor het oversluiten van de lening in kwestie. In tegenstelling tot wat u nu misschien denkt is het immers slechts in een aantal zeldzame gevallen echt interessant om een lening te oversluiten. Wanneer u zelf niet in staat bent om het verschil in kostprijs uit te rekenen kunt u als vanzelfsprekend hiervoor nog steeds een beroep doen op uw bankier.