Verantwoord lenen

Op een veilige en verantwoorde manier !

Inleiding

Naast de klassieke kredietvormen, bestaan er vandaag de dag ook heel wat kredieten waarvoor u niet dient te voldoen aan strenge voorwaarden. Dit heeft er meteen voor gezorgd dat de term verantwoord lenen steeds vaker in het dagelijks leven te horen valt. Het is natuurlijk één ding om een krediet te nemen, maar het is nog iets helemaal anders om dat op een verantwoorde manier te doen.Wanneer u van plan bent om een krediet te nemen, is het hoe dan ook zeer belangrijk om in eerste instantie na te gaan wat uw mogelijkheden zijn. Veel mensen nemen te grote bedragen, waardoor men op een zeker ogenblik flink in de problemen komt en dat is natuurlijk iets wat u perse zult willen vermijden.

verantwoordtlenenWat is verantwoord ?

Welk bedrag iemand op een verantwoorde manier kan financieren is afhankelijk van persoon tot persoon. Om dit te kunnen achterhalen moet u in eerste instantie natuurlijk voldoende rekening houden met uw inkomen. Daarnaast is het ook belangrijk om eventuele lopende leningen of andere vaste kosten in kaart te brengen. Wanneer u deze vaste kosten aftrekt van uw totale inkomen houdt u een zeker bedrag over. Het wordt aangeraden om maximaal tot 75 of 80 procent van dat bedrag te spenderen aan het afbetalen van één of meerdere leningen. Dit is verantwoord lenen! Op de website van geldverstrekkers staan simulators die u vrijblijvend kunt gebruiken. Heel eenvoudig het gewenste bedrag invoeren en u ziet meteen wat de kosten zijn. Kijk maar eens en probeer ook deze simulator uit. Gaat het echter om een hypothecaire lening dan zijn de regels anders. Doorgaans bepaald de bank voor het toekennen van een hypothecaire lening immers dat de kredietnemer slechts het bedrag van zijn of haar inkomen boven de 1000 euro voor een dergelijke doelstelling kan aanwenden.

Welke voordelen brengt dit met zich mee?

Heel wat risico’s die het aangaan van een krediet met zich meebrengt kunnen in de kiem gesmoord worden door vooraf goed uit te zoeken wat het maximale bedrag is dat u kunt lenen. En om daar achter te komen, gaat u vergelijken.

Hoe doet u dat?

In een vorige stukje tekst, staan de banken met hun kredietsimulator genoemd. Gebruik deze simulator om inzicht te krijgen. Wanneer u dat doet en hier rekening mee houdt voorkomt u immers het risico dat u op een zeker ogenblik te maken krijgt met een onstabiele financiële situatie. Ook een nijpend tekort om uw lopende krediet(en) te betalen wordt op deze manier zo goed als helemaal voorkomen. Op een verantwoorde manier geld lenen kan dan ook met andere woorden als nadeel hebben dat u slechts een beperkt bedrag kunt verkrijgen, maar anderzijds is het wel zo dat dit er voor zorgt dat u ’s nachts op beide oren kunt slapen. Aan u om uit te maken wat voor u het belangrijkste is.