Startende initiatieven ondersteunen met een goede financiering

Inleiding – Starterslening

starterslening1De starterslening is een kredietvorm waar in het verleden reeds heel wat om te doen is geweest. De starterslening kenmerkt zich ook omwille van z’n diverse werking. Ieder Europees land beschikt bijvoorbeeld wel over een starterslening, maar steeds in een andere vorm en met andere voorwaarden. In België is de starterslening een lening die uitsluitend wordt toegekend aan startende ondernemers. Door middel van de starterslening hopen de Belgische overheid en de banken startende ondernemers een hart onder de riem te steken zodat ze samen met hun bedrijf een mooie toekomst tegemoet kunnen gaan.

Hoeveel kan ik lenen met de starterslening?

Als beginnend ondernemer zal het voor u waarschijnlijk belangrijk zijn om te weten hoeveel u precies door middel van de starterslening kunt lenen. Feit is dat dit echter afhankelijk is van verschillende factoren. Allereerst zult u bijvoorbeeld een bedrijfsplan aan de bank moeten voorleggen waaruit moet blijken wat uw activiteiten precies zullen inhouden en vooral hoeveel u verwacht nodig te hebben om deze activiteiten uit te kunnen voeren. Aan de hand van die informatie zal er vervolgens worden gekeken naar het bedrag dat u nodig heeft om uw bedrijf levensvatbaar te maken. Veelal is het precies dat bedrag dat u kunt gaan lenen met behulp van een starterslening.

Kan iedereen een starterslening aanvragen?

Beginnende ondernemers hebben in theorie allemaal de mogelijkheid om een starterslening aan te vragen. Het is hierbij belangrijk om er rekening mee te houden dat er eigenlijk twee verschillende soorten startersleningen bestaan. Enerzijds is er de gewone starterslening die door het zogenaamde Participatiefonds wordt verstrekt en anderzijds is er nog de starterslening die door banken worden verstrekt. Deze laatste is natuurlijk een stuk commerciëler wat kan zorgen voor een iets hogere kostprijs, maar beide kredieten hebben aan het einde van de rit natuurlijk wel hetzelfde doel voor ogen en dat is beginnende ondernemers of ondernemingen helpen om een goede start te kunnen maken.